Uzak Doğu sadece büyüyen havacılık endüstrisini domine etmekle kalmayıp, birçok kategoride en iyi havalimanlarıyla, havacılığın beşiği olan Batı’ya ciddi fark atıyor. Bu durum İngiltere merkezli Skytrax firması tarafından açıklanan dünyanın en iyi havalimanları araştırmasında çok net şekilde kendini gösteriyor. Yolcu tecrübeleri üzerinden belirlenen ve bu yıl Stockholm’de açıklanan 2018’in en iyi havalimanları sıralamasında sürpriz yaşanmadı. Singapur Changi Havalimanı 6. kez üst üste dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Changi son 18 yılda ise 9 defa bu ödüle layık görüldü. Araştırma Ağustos 2017 ile Şubat 2018 arasını kapsıyor. Yapılan anketlerde 100 ülkeden 13.7 milyon yolcu oy kullandı. Anketlerde havalimanlarındaki servisten hizmet kalitesine kadar birçok soru yöneltildi. Yolcuların değerlendirmesine göre birçok kategoride dünyanın en iyi havalimanları belirlendi. İşte dünyanın en iyi 5 havalimanı…
2018’e son 6 yıl olduğu gibi Singapur Changi damga vurdu. Yolcularına seyahat öncesi önemli konfor sunan Singapur Changi Havalimanında 24 saat açık olan 2 sinema salonunda gişe rekoru kıran filmler ücretsiz olarak sunuluyor. 2017’de 62.2 milyon yolcuya hizmet veren havalimanının çatı katında da bir yüzme havuzu bulunuyor. He havuzda hem de kelebek bahçesinde çok güzel vakit geçiriliyor. 31 Ekim 2017’de ise dünyanın en teknolojik terminali olarak Terminal 4 hizmete başladı. Havalimanında eğer 5 saatten fazla beklemeniz gerekiyorsa rehber eşliğinde düzenlenen ücretsiz Singapur turuna katılabiliyorsunuz. İnternete girmek isteyen yolcular, bedava internetin yanı sıra sayısı 600’ü bulan ücretsiz bilgisayarlardan da faydalanabilirler.
Tokyo Haneda Havalimanı yıllardır ikinciliği kimseye kaptırmayan Seul Incheon’u 2017 yılında yerinden etmeyi başarmıştı. Koreliler, 2018’de Haneda’dan ikinciliği yeniden ele geçirdi. Haneda Havalimanı ise alışık olduğu üçüncülüğe geri döndü. 700 bin metrekarelik terminale sahip Incheon havalimanı, modern mimarinin geleneksel dokunuşlarla şekillendirildiği, temizlik anlamında tartışmasız dünyanın en iyisi ve hizmet anlamında rahiplerine açık ara üstünlük sağlamış oldukça ünlü bir havalimanıdır. Belirli aralıklarla bekleyen yolculara sıcak ve soğuk su ikramı yapılan havalimanı, 6 yıl üst üste Dünyanın En İyi Havalimanı ödülünü almış. Terminaller arası geçişleri trenlerle yaparken kendinizi bir uzay üssünde gibi hissedebilirsiniz.
Tokyo’da şehrin güneyinde merkezden 30 dakikalık bir uzaklıkta konumlanan Tokyo Haneda Havalimanı her yıl ortalama 60 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor. 1931 yılında açılan Tokyo Haneda Havalimanı dünyanın en yoğun havalimanları arasında bulunuyor. Bu arada değerlendirmeler sonucunda Tokyo Haneda en temiz havalimanı seçildi. Ayrıca dünyanın en iyi terminalleri anketinde de Tokyo Haneda 5. sırada yer aldı.
Listenin dördüncü sırasında geçen yıla göre bir basamak yükselen Hong Kong Uluslararası Havalimanı yer aldı. Seyahatiniz için maksimum kolaylığı sağlamak üzere tasarlanmış Hong Kong Havalimanı, tartışmasız dünyanın en ünlü havalimanı. Havalimanına bu ünü kazandıran en temel özellik ise dünyanın 150 noktasına yapılan uçuşlarla yine dünyanın en kolay transit geçiş sağlayan havalimanı olması. Ayrıca yolculara sunduğu hizmetler de ortalamanın çok çok üzerinde. Bir gün yolunuz Hong Kong havalimanına düşerse, ücretsiz playstation oynama, büyük sinema salonlarında 4D film izleme ve golf sahasında zaman geçirme yapabileceğiniz aktivitelerden sadece birkaçı.
Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Hamad Havalimanı 2016’da olağanüstü bir atılımla 22 basamak birden yükselerek 10. sıraya yerleşmişti. Yükselişini sürdüren Hamad 2017’de altıncı, 2018’de de listenin beşinci sırasına tırmandı. Doha’da bulunan Hamad Havalimanı yapılan anketlerde yeme içme servislerde en iyi 5. havalimanı ödülüne layık görüldü. Havalimanında alışveriş kategorisinde de Haman 4. sırayı aldı.
Bu yazarın açıklaması maalesef yok.