Afrodisias Arkeolojik Alanı’nın adı, Yunan Mitolojisi’nde aşk ve güzellik tanrıçası olarak geçen Aphrodite’den gelmektedir. Yunan-Roma döneminin mimari özelliklerini yansıtan Afrodisias, günümüzde Türkiye’de en iyi korunmuş olan tarihi yerlerden biridir.
Polonya’nın Krakow kentinde 9 Temmuz tarihinde gerçekleşen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Afrodisias Arkeolojik Alanı’nın tarihi, M.Ö. 5000’lere kadar uzanmaktadır.
Prehistorik bir yerleşim yeri olan Afrodisias, M.Ö. 6.yüzyılda küçük bir köy olarak kayıtlara geçmektedir. Bölgedeki ilk Aphrodithe Tapınağı da yine bu dönemde inşa edilmiştir. M.Ö. 2.yüzyıla gelindiğinde köyden kent statüsüne ulaşan Afrodisias, bir kilometrelik bir alana yayılmış ve 15.000 civarında insanın yaşadığı bir yer haline gelmişti. Bölgedeki Roma etkileri ise M.Ö. 1.yüzyılda Roma İmparatoru Augustus Aphrodisias şehrini kişisel koruması altına almasıyla başlamaktadır. Günümüze ulaşan bir çok tarihi yapı, Roma egemenliğinde iki yüzyıl içerisinde inşa edildi.
Afrodisias Antik Kenti, Antik Çağ’ın önde gelen yerleşim birimlerden biri olmakla beraber buradaki mimarlık ve heykeltıraşlık öne çıkmaktadır. Tıp ve astronomi konusunda da çalışmaların yapıldığı Afrodisias’taki en dikkat çekici yapılar ise stadyum, tapınak ve tiyatrodur. Afrodisias Stadyumu, Antik Dünya’nın en iyi korunmuş stadyumu olarak kentin kuzey ucunda yer almaktadır.
M.S. 3.yüzyılda Roma İmparatorluğunun Karia Eyaletinin başkenti olan kentin etrafı surlarla çevrilmiştir. Afrodisias, M.S. 6.yüzyılda önemini kaybetmeye başlarken küçük bir kasaba halini almış ve 12.yüzyıla gelindiğinde tamamen terk edilmiştir.
Tanrıça Aphrodite adına inşa edilen tapınak, stadyum, tiyatro, tiyatro hamamı, odeon, piskopos sarayı ve felsefe okulu bölgede görülmesi gereken yapılardandır. Siyasi, dini ve ekonomik sıkıntılarla beraber Vizigot ve Arap akınları bölgenin önemini kaybetmesine neden olmuştur. Bizans kaynaklarından alınan bilgilere göre kent, dört defa Selçuklular tarafından ele geçirilmiştir. Menteşe Beyleiği ve sonrasında Aydınoğulları’nın hakimiyetiyle beraber 1413 yılında Sultan II.Murat tarafından kent ve çevresi Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Afrodisias Antik Kenti Nerede?
Afrodisias, Aydın’ın Karacasu ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki Geyre mevkiinde yer almaktadır. Kuyucak-Tavas karayolundan 300-400 metre kadar içeride yer alan Afrodisias’ın Aydın şehir merkezine uzaklığı ise 45 kilometredir.
Bu yazarın açıklaması maalesef yok.