Haziran ayıyla birlikte artık yaz mevsimine merhaba diyoruz. Dolayısıyla dünyanın birçok yerinde festivallerin sayısı haziran ayında daha da artacak. Biz de dünyanın dört bir yanında düzenlenen en popüler haziran ayı festivallerini Joyoustur olarak sizler için araştırdık.
30 Mayıs – 3 Haziran 2018, Kopenhag – Danimarka
Distortion festivali Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ı 31 Mayıs – 4 Haziran arası tam bir parti cennetine çevirecek. Festival süresinde gün içinde sokak partileri ve gece kulüplerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Gençlerin çılgınlar gibi eğlendiği bu festivalin son iki günü Kopenhag Limanı’nda yapılacak. Binlerce gencin katılacağı festivale dünyanın birçok yerinden DJ’ler gelerek performanslarını sergileyecek. Sokak partilerinin ücretsiz olacağı Distortion Festivali’ni rengarenk görüntülere sahne olacak.
7 Haziran – 10 Haziran 2018, Manchester – İngiltere
Bonnaroo Müzik ve Sanat Festivali, İngiltere’nin Manchester kentinde yılda bir kez düzenlenmektedir. 4 gün süren festivalde dünyaca ünlü müzisyenler sahne alıyor. U2, Red Hot Chilli Peppers, The Weekend ve Chance the Rapper gibi birçok ünlü grubun konserleri gerçekleşecek. Yöresel müziklerin de yer alacağı festival misafirlerine geniş bir yelpaze sunacak. Festivalde ayrıca Shakespeare gibi ünlü tiyatro oyunları da sergilenecek.
22 Haziran – 24 Haziran 2018, Viyana – Avusturya
Avusturya’nın başkenti Viyana festivallere bayılır. Yaz kış demeden her dönem müzik, dans, tiyatro alanında çeşitli festivaller düzenlenir. Haziran ayında da şehrin gözdesi Donauinselfest olur. Avrupa’nın en büyük açık hava etkinliği olarak adlandırılan bu müzik festivali, Viyana’daki birçok festival gibi ücretsizdir. Sahne alan müzisyenler gençlere tam anlamıyla müzik ziyafeti çeker. Festivali yaklaşık 3 milyon arası kişi takip eder.
16 Haziran – 17 Haziran 2018, Liverpool – İngiltere
İngiltere’nin en büyük ücretsiz Afrika müzik festivali Liverpool’da tekrar sevenleri ile buluşuyor. 2014 yılında 80 bin kişilik rekor katılımla gerçekleşen festivalin şüphesiz bu yıl çok daha renkli geçmesi bekleniyor.. Olağanüstü canlı performanslar başta Afrika olmak üzere Avrupa, Amerika ve Karayipler’den esintiler olacak. Festivalde DJ’lerin de yer alacağı festivallerde uluslararası mutfakların olduğu yeme içme standları da kurulacak. Festivalde ayrıca çocukların eğleneceği bir alan da oluşturulacak.
16 Haziran – 14 Temmuz 2018, Bali – Endonezya
Her yıl haziran ayında Bali’nin başkenti Denpasar sokakları Bali’ye özgü sanatsal, dans ve müzik etkinliklerine dönüşür. Bali takviminin en önemli etkinliği olarak görülen bu sanat festivalinde çeşitli şovlar, fuarlar, dans gösterileri ziyaretçileriyle buluşuyor. Bali kültürünün yansıtıldığı ve bu yıl 39.’su düzenlenecek olan festivalde gösteri yapanların çoğu pembe, mavi ve sarıdan oluşan kıyafetleri tercih edecek. 1 ay süren Bali Sanat Festivali için dünyanın her yerinden insanlar geliyor.
21 Haziran – 24 Haziran 2018, Essaouira – Fas
Her yıl Cezayir’in uykulu balıkçı limanı Essaouira, Gnaoua World Music Festival’deki ritmik vuruşlarla hayat bulur. Beyaz badanalı evleri ve ikonik pencereleri ile büyüleyici bir liman kenti olan Essaouira, Fas’ın en büyük müzik festivaline ev sahipliği yapar.
1998 yılından bu yana yapılan Gnaoua World Music Festival, hem dünyaya atalarının müziklerini tanıtır, hem insanları müziğe teşvik eder hem de hem de sanatını tanıtır. Son yıllarda giderek daha popüler olan ve 3 gün süren bu festival, 500 bin kişiyi kendine çeker.
22 Haziran – 30 Haziran 2018, Fes – Fas
Fas’ın labirent şeklinde yollara sahip Fes şehrinde düzenlenen Fes Festival of World Sacred Music, yılan oynatıcıları, modern otelleri otantik atmosferi ile görmeye değerdir. 20 yıldan bu yana devam eden festival, yaratıcı müzik arayanlar için bir kavşak noktasıdır. Festivalde, şans eseri bir orkestra ile, bir semazenle veya bir çingene müzik topluluğu ile karşılaşabilirsiniz.
Bir hafta devam eden festival boyunca, bilgi, sanat, müzik ve maneviyat adına çok şey bulacağınızdan emin olun. 14. yüzyıldan kalma Bab Makine Sarayı’nın avlusu, tıklım tıklım insan dolar. Festivalin tadını çıkarmak için ille de bilet almanız gerekmez. Ücretsiz olarak katılımın olduğu Bab Boujloud ve Dar Tazi meydanlarındaki Tasavvuf Geceleri’ne katılabilirsiniz. Festival çerçevesinde ayrıca film festivali, çok sayıda konser ve sergi de düzenlenir.
22 Haziran – 30 Haziran 2018, Rabat – Fas
Fas’ın Rabat kentinde düzenlenen Mawazine, şehir etrafında sekiz aşamadan oluşur. 700 bin nüfusa sahip olan Rabat, festival zamanında 2.2 milyonla nüfusunun üç katından fazla ziyaretçi alır. Festival boyunca, 100’den fazla konser düzenlenen festivale 2002 yılında Stevie Wonder, Kylie Minogue, Quincy Jones, Elton John ve Whitney Houston’un yanı sıra, Afrika, Hindistan, Avrupa, Karayip Adaları ve Güney Amerika’dan çok sayıda müzisyen katıldı.
Festival, Orta Doğu’nun rap ve hip-hop kültürünü tanımak açısından da önemli bir olanak. Festival İslamcı ana akım tarafından kabul görmese de, özellikle sosyal medyada son derece popülerdir.
30 Haziran – 1 Temmuz 2018, Amsterdam – Hollanda
İlk olarak 1997 yılında gerçekleşen Awakenings Festivali özellikle tekno müzik severlerinin yoğun ilgi gösterdiği bir etkinliktir. Amsterdam dışında Spaarnwoude Houtrak adlı alanda yapılan festival, Avrupa’nın en iyi tekno müzik etkinliği olarak kabul edilir. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı ve 2 gün süren bu festival için Avrupa’nın birçok kentinden gençler Amsterdam’a akın eder.
18 Haziran 2018, Murcia – İspanya
İspanya’nın Murcia kentinde çok ilginç bir gelenek, festivale dönüşmüş. El Colacho olarak adlandırılan festivalde sarı ve kırmızı renkli özel kostümlü insanlar yerde yatan bebeklerin üzerinden atlıyor. Bunun yapılmasındaki amaç bir bakıma bebeklerin vaftiz edilmesidir. İnanışa göre bu davranışla, bebekler bu sayede kazalardan ve hastalıklardan korunuyor ve hayata hazırlanıyor. 1600’lü yıllardan beri uygulanan gelenek günümüzde de bir festival havasıyla geçiyor.
16 Haziran- 18 Haziran 2018, Tayland
Phi Ta Khon Festivali, Tayland’ın kuzeyindeki Dan Sai alanında her yıl düzenli olarak yapılıyor. Tayland’da ünlü bir festival olarak kabul edilen Phi Ta Khon aynı zamanda ghost (hayalet) olarak da biliniyor. Peki bu festivalde neler mi var? Rengarenk kıyafetler giyen insanlar yüzlerine kocaman maskeler giyerek geleneksel danslarını sergiliyor. Festivalin olduğu tarihte birçok kişi eğlenmek için bu küçük köye geliyor. Aynı zamanda buraya gelenler kurulan küçük dükkanlarda yemeklerini yiyebilir, yöresel hediyelik eşyaları satın alabilir.
24 Haziran 2018, Floransa – İtalya
İtalya’nın Rönesans kenti olan Floransa’da sıra dışı bir sportif etkinliği yaşanıyor. Bir futbol maçı düşünün. Hakem yok. Oyuncular arasında tekmeler yumruklar havada uçuşuyor. Dolayısıyla şiddettin üst seviyelerde olduğu kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. 27 oyuncunun 4 farklı takımla oynadığı bu futbol maçlarında kazanan 2 takım finalde karşılaşıyor. Oyuncular 15. yüzyıl kostümlerle bu maçlarda forma giyiyor. Floransa kenti maçların olduğu günler çok kalabalık oluyor.
29 Haziran – 1 Temmuz 2018, Parintins – Brezilya
Türkçe anlamı ”Boğayı Yen” olan Boi Bummba Festivali, Brezilya tarihi boyunca anlatılan yerli Amazon halklarının, geleneksel folklörün, Portekizli sömürgecilerin ve Katolik kültürün bir sahnede sergilendiği yerdir aslında. Parintist bölgesinde yapılan kutlamalar ise çok daha enteresandır. Su üzerinde geçit törenlerinin, kostümlü sanatçıların, tüylerle bezenmiş yüzlerce davullu insanın bulunduğu ayrıntılı bir sahneye benzer.
Festivalin enteresan bir hikayesi var. Pai Francisco ve Mae Catarina adında fakir bir evli çift varmış. Mae hamileyken canı sığır dili çeker. Karısına sığır dili bulmak için canla başla çalışan Pai, zengin bir ailenin ödüllü boğasını çalarak boğayı öldürür ve dilini karısına ikram eder. Daha sonra yakayı ele veren Pai, tutuklanır ve ölüm cezasına çarptırılır. Daha sonra devreye giren bir rahip, yaptığı sihirle boğayı canlandırır ve hikaye mutlu sonla biter. Pai ve Mae çiftinin bu hikayesi ise, yüzlerce yıldır kutlanan bir festivali beraberinde getirir.
26 Haziran – 30 Haziran 2018, Pilton – İngiltere
Aslında yazın gelmesi dünyanın pek çok yerinde irili ufaklı etkinliklerle kutlanır. Ancak Glastonbury’de bu kutlamalar bir şölene dönüşür. Bu dev müzik şöleni, yeni çıkış yapanlardan dünyaca ünlü starlara kadar çok sayıda yaratıcı müzisyeni bir araya getirir. Çadırınızı ve yağmurluğunuzu alarak Glastonbury’nin yolunu tutabilirsiniz.
Giderek büyüyen, çamur içinde, yağmur altında, çiftlikler arasında yapılan bu festivale 150 bin dolayında insan katılmaktadır. Büyük oranda gönüllülerin fedakarlıkları ile hayatını sürdüren Glastonbury Festivali, aslında en az diğer festivaller kadar para kazandırmaktadır. Festivalin en güzel yanı ise, elde edilen bu paraların hayır kurumlarına bağışlanması.
Bu yazarın açıklaması maalesef yok.