Turizm; Dinlenmek, eğlenmek, gezmek, görmek,bilgi ve görgüyü arttırmak maksadıyla yurt içi veya yurt dışında yapılan gezilerdir.Bu gezilere katılanlara ise turit adı verilir.
Turizm; yurt içi ve yurt dışı turizm olarak kategorilendirilir. İnsanların ülke içinde dinlenmek, eğlenmek, alışveriş etmek, gezip görmek maksadıyla sürekli yaşadıkları kentin dışına çıkmalarına yurt içi turizm denir. Yurt dışı turizm ise Yukarıda saydığımız amaçlar için ülkeler arasında yapılan gezilerdir.
Yabancı ülke parasına döviz denir. Yani Ülkemize herhangi bir amaçla yurt dışından gelen tüm turistlerin harcadığı para dövizdir.
Döviz yurt dışında mevcut Ülkemizde üretilmeyen ilaç, makine; petrol gibi ihtiyacımız olan malları satın alabilmemize yardımcı olur. Dövizi kendi ürünlerimizi dış ülkelere satışımızdan ve ya turizmden sağlarız. Böylelikle ülkemizin kalkınmasında turizm çok büyük bir paya sahiptir.
Turist, seyahat edeceği yere çabuk, kolay ve rahat gitmeyi ister. Bu nedenle karayollarımızın bakımlı, ve konaklama yerlerinin belli bir standartı olması gerekir. Ülkemizde turistlerin sık ziyaret ettiği bir ülkedir. Bunun başlıca sebebi jeopolitik konumudur. Çünkü Yurdumuz kuzey yarım kürede Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi görür. Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrilidir. Ilıman iklim kuşağındadır. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Yurdumuzda dört mevsimin özellikleri görülür. Türkiye’miz aynı zamanda tarihi anıtlar yönünden de çok zengindir. Anadolu’muzda çeşitli uygarlıklar yaşanmıştır. Bu uygarlıkların kalıntıları günümüze kadar korunarak taşınmıştır.
Yurdumuz, turizm zenginlikleri bakımından dünyada sayılı ülkelerinden biridir. Bir ülkede turizmin gelişmesi için bazı standartların yakalanması gerekmektedir. Bunlardan bazıları Ulaşım yolların güvenli olması, ulaşım araçlarının gelişmiş olması, konaklama yerlerinin sık , rahat ve temiz olması, turistin konaklayacağı otellerin çok ve konforlu olmasıdır.
Ülkemize gelen bir turistin tekrar gelmesi veya ülkesine dönüp arkadaşlarına çok iyi anlatması onlara da tavsiye etmesi için biz vatandaşların onlara karşı güler yüzlü, iyiliksever, temiz, hoşgörülü olması gerekir. Biz Türkler misafiri çok önem veririz ve ülkemize gelen turisti de misafir olarak saymalıyız. Misafirlerimizin Ülkemizden hoşnut ayrılması için çabayı göstermeliyiz.
Görmek
İnsanlar, kendilerine uzak da olsa anıtlara, kentlere, tarihsel kalıntılara, doğa güzelliklerine, sanat yapılarına yakından şahit olmak isterler. İnsanların, bu istekleri doğrultusunda müzeler kurulmalı, görülmeye, incelemeye değer kalıntılar bu müzelerde sergilenmelidir.
Tanımak
Turist, ziyaret ettiği bir ülkeyi bir yöreyi her yönüyle tanımak ister. Orada yaşayanların törelerini, göreneklerini, yaşamlarını bilmek ister. Bu da insanlar arasında sevgi, arkadaşlık, dostluk bağlarının gelişmesini sağlar. Aslında turizm ekonomik bir yarar sağladığı için değil, insanlar arasında dostluk köprülerinin kurulması için de gereklidir.
Eğlenmek
Dinlenmenin bir çeşidi de zamanı iyi güzel ve hoş geçirmektir. Eğlence yerlerinin temiz, güvenli, ucuz ve güzel olması turistin o yerde uzun süre kalmasını sağlar.
Dinlenmek
Yoğun çalışma temposuna biraz ara vererek, yorgunluğu gidermektir. Çalışanların yasalarla güvence altına hakları doğrultusunda dinlenme süreleri vardır. Bu dinlenme sürelerini Ülkemizde geçirmek isteyen turiste her konforu sunmalı onu memnun olarak Ülkemizden göndermeliyiz.
Sonuç olarak ülkemizin doğal zenginliklerini, anıtlarını, tarihi kalıntılarını, müzelerini keşfetmek güneşinden, denizinden, kaplıcalarından yararlanmak, dinlenmek, eğlenmek için Ülkemize gelen turistlere yardımcı olmalıyız. Bize uymayan davranışlarını kıyafetlerini yadırgamamalıyız, turistik eşya satın almak isteyen turistlerimize esnaflarımızın iyi davranması ve ürünleri gerçek fiyatından satmaları gerekmektedir. Çünkü bu saydıklarımız Ülke prestijiyle doğrudan ilişkilidir.
Bu yazarın açıklaması maalesef yok.